کینوا یکی از بهترین منابع پروتئین به شمار می‌رود و تمام ۹ اسید آمینه‌‌های ضروری را دارد. علاوه بر این حاوی مقدار خوبی فیبر و مواد معدنی است. کینوا در انواع مختلف وجود دارد که از جمله‌ی آن‌ها می‌توانیم به آرد کینوا، کینوا‌ی سیاه، کینوای سفید و کینوای قرمز اشاره کنیم. در مقاله‌ای که امروز در زاپیروس مگ برایتان آماده کرده‌ایم، قرار است شما را با ۱۵ نمونه از خواص کینوا و ارزش غذایی آن آشنا کنیم و طرز درست کردن چند خوردنی با آن را به شما آموزش دهیم. تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

ارزش غذایی کینوا

کینوا سرشار از مواد مغذی ضروری از جمله آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی است و منبع پروتئین کامل تلقی می‌شود. یک فنجان کینوا حاوی ۲۲۲ کالری است و فقط ۴ گرم چربی دارد. علاوه بر این ۵ گرم فیبر و ۸ گرم پروتئین دارد. در ادامه ارزش غذایی کینوا را در اختیارتان قرار داده‌ایم.

چربی کل
۱۰ گرم
۱۶ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
چربی اشباع شده
۱ گرم
۶ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
کلسترول
۰ میلی‌گرم
۰ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
سدیم
۹ میلی‌گرم
۰ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
کربوهیدرات کل
۱۰۹ گرم
۳۶ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
فیبر غذایی
۱۲ گرم
۴۸ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
کلسیم
۷۹٫۹ میلی‌گرم
۸ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
ویتامین A
۲۳٫۸ واحد بین‌المللی
۰ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
ویتامین E
۴٫۱ میلی‌گرم
۲۱ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
ویتامین K
۰٫۰ میکروگرم
۰ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
تیامین
۰٫۶ میلی‌گرم
۴۱ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
ریبوفلاون
۰٫۵ میلی‌گرم
۳۲ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
نیاسین
۲٫۶ میلی‌گرم
۱۳ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
ویتامین B6
۰٫۸ میلی‌گرم
۴۱ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
فولات
۳۱۳ میکروگرم
۷۸ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
ویتامین B12
۰٫۰ میکروگرم
۰ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
پانتوتنیک اسید
۱٫۳ میلی‌گرم
۱۳ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
کولین
۱۱۹ میلی‌گرم

بتائین
۱۰۷۲ میلی‌گرم

آهن
۷٫۸ میلی‌گرم
۴۳ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
منیزیم
۳۳۵ میلی‌گرم
۸۴ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
فسفر
۷۷۷ میلی‌گرم
۷۸ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
پتاسیم
۹۵۷ میلی‌گرم
۲۷ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
زینک (روی)
۵٫۳ میلی‌گرم
۳۵ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
مس
۱٫۰ میلی‌گرم
۵۰ درصد از نیاز روزانه‌ی بد
سلنیوم
۱۴٫۴ میکروگرم
۲۱ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن

چرا کینوا برای بدن مفید است؟

دانه‌های کینوا منبع غنی فیبر، ویتامین‌های B، ویتامین E و سایر مواد معدنی از جمله منیزیم، کلسیم، پتاسیم و فسفر محسوب می‌شود. این دانه‌ها به‌شدت مغذی هستند و کوئرستین و کائمفرول دارند که دو ترکیب گیاهی مفید هستند. همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، کینوا بدون گلوتن است و به همین علت برای افرادی که دچار ناتوانی در تحمل گلوتن هستند، یک گزینه‌ی عالی به شمار می‌رود. این دانه‌ها شاخص گلیسمی پایینی دارند. از آنجایی که کینوا حاوی آهن و منیزیم زیادی است، می‌تواند اثرات چشمگیری روی سلامت متابولیک داشته باشد. کینوا همچنین غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها است. البته این‌ها فقط بخشی از خواص بی‌نظیر کینوا هستند.

خواص کینوا برای سلامتی بدن، پوست و مو

کینوا می‌تواند با فواید متعدد خود شما را متعجب کند. فیبر موجود در کینوا آن را تبدیل به یک گزینه‌ی مناسب برای کاهش وزن و درمان مشکلات گوارشی از جمله یبوست می‌کند. فیبر همچنین از قلب محافظت کرده و از بیماری‌های کشنده از جمله سرطان پیشگیری می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در این دانه‌ها برای سلامت پوست و مو معجزه می‌کنند. در ادامه به خواص کینوا برای بدن، پوست و مو اشاره کرده‌ایم.

۱. به کاهش وزن کمک می‌کند

کمک به کاهش وزن یکی از خواص کینوا به شمار می‌رود. برای اینکه بتوانید وزن خود را کم کنید، کینوا را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. کینوا فیبر زیادی دارد. در حقیقت میزان فیبر موجود در کینوا از بیشتر غلات و دانه‌ها زیادتر است. بیشتر فیبر موجود در کینوا از نوع غیرمحلول است. یک فنجان از این دانه‌ها ۲٫۵ گرم فیبر محلول دارد که مطالعات به این نتیجه رسیده‌اند که به کاهش وزن کمک می‌کند. یکی دیگر از ترکیبات موجود در فیبر هم در کنترل وزن نقش دارد. تحقیقات به این نتیجه رسیده‌اند که ترکیب ذکر شده به سوزاندن کالری بیشتر و در نتیجه کنترل وزن کمک می‌کند. علاوه بر این باعث می‌شود از رژیم غذایی خود چربی کمتری جذب کنید.

  • کاهش وزن بدون رژیم و ورزش؛ واقعیت یا شایعه‌ای بی‌اساس؟

۲. به پیشگیری از پوکی استخوان کمک می‌کند

برای پیشگیری از پوکی استخوان کینوا را در رژیم غذایی خود جای دهید. معمولا افرادی که سنشان بالای ۵۰ سال است، دچار مشکلات مربوط به استخوان‌ها می‌شوند. البته همه‌ی افراد صرف نظر از سن خود باید به سلامت استخوان‌هایشان توجه کنند. کینوا منبع سرشار منیزیم محسوب می‌شود و به همین علت برای سلامت استخوان‌ها مفید است.

این ماده‌ی معدنی نقش مهمی در شکل‌گیری استخوان‌ها ایفا می‌کند. کینوا همچنین غنی از پروتئین است؛ به طوری که یک فنجان از آن ۹ گرم پروتئین دارد. پروتئین هم برای استخوان‌ها مفید است. مهم‌تر از همه اینکه کینوا حاوی هر ۹ اسید آمینه‌ی ضروری است که بدن نمی‌تواند آن‌ها را تولید کند. ۹ اسید آمینه‌ی ضروری هم در سلامت استخوان‌ها نقش دارند. نتایج مطالعات مختلف نشان داده‌اند که منیزیم و منگنز در پیشگیری از پوکی استخوان اثرگذار هستند.

  • ۱۰ روش ساده و ۲۲ خوراکی خوشمزه برای استخوان‌هایی سالم و محکم
  • مهم‌ترین زنگ خطرهای پوکی استخوان (دلایل، علائم و راه‌های پیشگیری)

۳. از قلب محافظت می‌کند

محافظت از قلب را هم می‌توانیم در لیست خواص کینوا قرار دهیم. فیبر موجود در کینوا آن را تبدیل به یک گزینه‌ی عالی برای سلامت قلب می‌کند. فیبر محلول با اسیدهای صفراوی موجود در کبد ترکیب می‌شود و یک ماده‌ی ژله‌‌ مانند تولید می‌کند. کبد از بعضی از کلسترول موجود در بدن برای تولید اسیدهای صفراوی استفاده می‌کند. زمانی که ذخایر تمام شوند، کبد از کلسترول بدن برای تولید اسیدهای ذکر شده استفاده می‌کند.

کینوا کبد را برای استخراج کلسترول از خون تحریک می‌کند. خوردن کینوا به کاهش سطح کلسترول بد یا همان LDL کمک می‌کند که این موضوع خطر ابتلا به بیماری‌ عروق کرونر قلب و آترواسکلروز را کاهش می‌دهد. این مسأله باعث می‌شود عمرتان طولانی شود. کینوا حاوی اسیدهای چرب است که ۲۵ درصد از آن‌ها در شکل اسید اولئیک هستند. اسید اولئیک نوعی اسید چرب تک غیراشباع است.

  • ۱۵ عادت خطرناک برای قلب از نظر متخصصان

۴. سلامت پوست را بهبود می‌بخشد

بهبود سلامت پوست از خواص کینوا

در بالا به این موضوع اشاره کردیم که کینوا غنی از ویتامین‌های B است که مواد مغذی هستند که از طریق کاهش ذخایر ملانین تیره در پوست به درمان لکه‌های پیری و سایر مشکلات مربوط به رنگدانه‌ی پوست کمک می‌کنند. ویتامین B12 موجود در کینوا با سایر ویتامین‌های B واکنش نشان می‌دهد و از این طریق به حفظ سلامت پوست کمک می‌کند. کینوا همچنین حاوی بازدارنده‌های تیروزیناز است که آنزیم‌هایی هستند که رنگدانه و مشکلات مرتبط با آن را کاهش می‌دهند. ویتامین B3 موجود در کینوا در درمان آکنه و جوش اثرگذار است. این دانه‌ها قرمزی و التهاب مرتبط با آکنه را تسکین می‌دهند.

کینوا حاوی ویتامین A است که در به تأخیر انداختن فرآیند پیری عالی عمل می‌کند. این نوع ویتامین خطوط ظریف را کاهش می‌دهد و باعث می‌شود پوستتان جوان به نظر برسد. ریبوفلاون یا ویتامین B2 موجود در کینوا قابلیت ارتجاعی پوست را بهبود می‌بخشد. علاوه بر این جوش را هم درمان می‌کند، چون می‌تواند به کاهش تولید سبوم (چربی) کمک کند. در بالا گفتیم که کینوا سرشار از آنتی‌اکسیدان‌ها است. آنتی‌اکسیدان‌ها با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند که تقریبا همیشه مسؤول پیری زودرس پوست به شمار می‌روند. می‌توانید برای به تأخیر انداختنن علائم پیری پوست با کینوا یک ماسک صورت درست کنید.

برای این کار یک چهارم فنجان کینوا را در شیر سویا بپزید و آن را کنار بگذارید تا خنک شود. سپس کینوای پخته شده را به همراه سه قاشق چای‌خوری ماست، دو عدد زرده‌ی تخم‌مرغ و دو قطره روغن اسانسی میموزا در مخلوط‌کن بریزید و مواد را چند پالس بزنید. ترکیب به دست آمده را به‌عنوان ماسک روی صورت و گردن خود قرار دهید. اجازه دهید ماسک به مدت ۲۰ دقیقه بماند. سپس صورت و گردنتان را با آب ولرم بشویید. بعد از استفاده از این ماسک پوستتان نرم و درخشان خواهد شد. کینوا حاوی پروتئین طبیعی و خواص ضدپیری است و از طریق بهبود قابلیت ارتجاعی پوست، آسیب‌دیدگی پوست در اثر نور خورشید را ترمیم می‌کند.

  • ۱۷ ماده‌ی غذایی عالی برای حفظ سلامت و درخشندگی پوست

۵. با التهاب مبارزه می‌کند

فیبر موجود در کینوا بوتیرات تولید می‌کند که یک اسید چرب مهم است و ژن‌های مرتبط با التهاب را متوقف می‌کند. ویتامین‌های B موجود در این دانه‌ها سطح هوموسیستئین را در بدن کاهش می‌دهند که یک هورمون التهابی است. هضم فیبر موجود در کینوا باعث آزاد شدن استات می‌شود که در مغز حرکت می‌کند و به ما برای متوقف کردن غذا خوردن سیگنال می‌دهد. کینوا همچنین حاوی ترکیباتی به نام ساپونین‌ها است که مطالعات به این نتیجه رسیده‌اند که خواص ضدالتهابی دارند.

۶. به مبارزه با سرطان کمک می‌کند

می‌توانید برای مبارزه با سرطان از خواص کینوا بهره ببرید. محققان در دانشگاه هاروارد به این نتیجه رسیدند که خوردن یک کاسه کینوا در روز می‌تواند فواید متعددی برای سلامتی بدن داشته باشد. یک مطالعه نشان داد که خوردن روزانه یک کاسه کینوا می‌تواند احتمال مرگ زودرس ناشی از سرطان را کاهش دهد. تحقیقات انجام شده در انجمن سرطان در آمریکا درباره‌ی نحوه‌ی استفاده از کینوا نشان دادند که باید قبل از پختن کینوا حتما آن را بشویید. یک مطالعه‌ی لهستانی به این نتیجه رسید که کینوا می‌تواند برای افراد مبتلا به سرطان یک ماده‌ی غذایی نجات‌دهنده باشد. محققان در یک گزارش توصیه کردند که برای مبارزه با سرطان کینوا را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. کینوا منبع سرشار آنتی‌اکسیدان‌ها به شمار می‌رود که با رادیکال‌های آزاد و سایر ترکیبات سرطان‌زا مبارزه می‌کنند.

  • ۱۳ خوراکی که اگر در خانواده سابقه‌‌ی سرطان دارید هرگز نباید بخورید

۷. به مبارزه با دیابت و فشار خون بالا کمک می‌کند

کینوا یک غلات سبوس‌دار است. غلات سبوس‌دار برای افراد مبتلا به دیابت عالی هستند. فیبر موجود در کینوا سطح قند خون را افزایش نمی‌دهد. علاوه بر این از اضافه وزن ناشی از دیابت و سایر بیماری‌های مزمن پیشگیری می‌کند. افراد مبتلا به دیابت باید مواد غذایی حاوی شاخص گلیسمی پایین را مصرف کنند و به همین علت کینوا گزینه‌ی خوبی برای این افراد محسوب می‌شود. کینوا بر خلاف سایر غلات، تمام اسید آمینه‌های لازم برای تولید پروتئین را دارد. پروتئین هم در کنترل سطح قند خون اثرگذار است.

یک مطالعه‌ی برزیلی عنوان کرد که دنبال کردن رژیم غذایی حاوی کینوا می‌تواند به مدیریت دیابت نوع ۲ و فشار خون بالای مرتبط با آن کمک کند. کینوا حاوی کربوهیدرات پیچیده است. این نوع کربوهیدرات بسیار آهسته‌تر در بدن تجزیه می‌شود و از این طریق به تثبیت قند خون کمک می‌کند. کینوا همچنین حاوی مقدار خوبی منیزیم و پتاسیم است که هر دو به پایین آوردن سطح فشار خون کمک می‌کنند. منیزیم در ریلکس کردن رگ‌های خونی هم اثرگذار است که این موضوع به مبارزه با میگرن کمک می‌کند.

  • هر آنچه باید درباره‌ی دیابت نوع ۲ بدانید؛ علل، علائم و روش‌های درمان
  • همه‌ چیز درباره‌ی فشار خون بالا؛ قاتل خاموش ایرانیان

۸. متابولیسم را بهبود می‌بخشد

کینوا سرشار از مواد مغذی است و اگر آن را به‌طور منظم مصرف کنید، متابولیسم بدنتان بهبود پیدا می‌کند. پروتئین موجود در این دانه‌ها هم در بهبود متابولیسم نقش دارند و به‌طرز قابل‌توجهی اشتها را کاهش می‌دهند.

  • ۷ مکمل برتر برای کاهش وزن و ۵ ویتامین و ماده‌ی معدنی برای افزایش متابولیسم

۹. در درمان آنمی مفید است

کینوا غنی از آهن است؛ به‌طوریکه یک فنجان (۱۸۵ گرم) کینوای پخته شده تقریبا ۳ میلی‌گرم آهن دارد و ۱۵ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن به این ماده‌ی معدنی را برطرف می‌کند. دنبال کردن رژیم غذایی حاوی آهن کافی به پیشگیری از آنمی یا کم‌خونی کمک می‌کند. ماده‌ی مغذی مفید دیگر در این زمینه ریبوفلاون نام دارد که کینوا غنی از آن است. آنمی می‌تواند در اثر کمبود ریبوفلاون در رژیم غذایی هم رخ دهد. بدن برای تولید هموگلوبین به آهن نیاز دارد. هموگلوبین بخشی از گلبول‌های قرمز است که اکسیژن را در خون حمل می‌کنند.

  • آنمی (کم‌خونی)؛ از علل و علائم تا روش‌های خانگی برای پیشگیری و درمان

۱۰. سلامت دستگاه گوارش را افزایش می‌دهد

سلامت دستگاه گوارش را افزایش می‌دهد

افزایش سلامت دستگاه گوارش یکی دیگر از خواص کینوا به شمار می‌رود. فیبر موجود در این دانه‌ها به غذای موجود در معده حجم می‌دهد که این موضوع دیواره‌های دستگاه گوارش را تحریک می‌کند. دستگاه گوارش متقبض می‌شود و این موضوع جذب بهتر مواد مغذی در روده‌ی کوچک را به دنبال دارد. فیبر در روده‌ی بزرگ هم از یبوست پیشگیری می‌کند. یکی از اسید آمینه‌هایی که کینوا دارد، اسید گلوتامیک است که در بدن به گلوتامین تبدیل می‌شود. گلوتامین مسؤول سلامت پوشش مخاطی در روده به شمار می‌رود.

  • ۱۲ ماده‌ی غذایی عالی برای هضم بهتر و مبارزه با مشکلات گوارشی

۱۱. طول عمر را افزایش می‌دهد

ریبوفلاون موجود در کینوا در افزایش طول عمر اثرگذار است.

مطالعات زیادی به این نتیجه رسیده‌اند که دنبال کردن رژیم غذایی سرشار از غلات سبوس‌دار مانند کینوا می‌تواند از ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها پیشگیری کند که مشخص است که این موضوع به افزایش طول عمر کمک می‌کند.

  • چگونه ۱۲ سال (یا بیشتر) به طول عمر خود بیفزایید؟

۱۲. در ترمیم و رشد بافت‌ها مفید است

کینوا غنی از لیزین است که در رشد و ترمیم بافت‌ها اهمیت دارد. جالب است بدانید که کینوا تنها غلاتی است که اسید آمینه‌ی ذکر شده را دارد.

۱۳. کوئرستین و کائمفرول دارد

کوئرستین و کائمفرول دو ترکیب گیاهی هستند که به‌ وفور در کینوا وجود دارند. این دو ترکیب به خواص خود در مبارزه با التهاب شناخته می‌شوند. علاوه بر این خواص ضدویروسی و ضدافسردگی دارند.

۱۴. فولیکول‌های مو را مستحکم می‌کند

مستحکم کردن فولیکول‌های مو از خواص کینوا برای مو به شمار می‌رود. پروتئین هیدرولیز شده‌ی استخراج شده از کینوا به‌عنوان یک پوشش ملایم و طبیعی عمل می‌کند که فولیکول‌های مو را از داخل تغذیه کرده و از آن‌ها محافظت می‌کند. از پروتئین خارج شده از این دانه‌ها برای تولید محصولات باکیفیت مو استفاده می‌شود. ترکیبات هومکتانت (جاذب رطوبت) موجود در کینوا کف سر را هیدراته و تغذیه می‌کنند و آن را نرم نگه می‌دارند. هومکتانت‌ها یک پوشش نامرئی روی مو تشکیل می‌دهند و از مو در برابر محرک‌های محیطی از جمله آلودگی و گردوغبار محافظت می‌کنند. ویتامین E شکنندگی مو را از طریق متعادل کردن تولید چربی در کف سر کاهش می‌دهد.

۱۵. به درمان شوره کمک می‌کند

کینوا حاوی مواد معدنی مهم از جمله کلسیم، آهن و فسفر است که رطوبت را در کف سر حفظ کرده و شوره را از موها دور می‌کنند. برای بهره بردن از خواص کینوا آن را له کنید و روی موها و کف سر خود بمالید. ۱۵ دقیقه صبر کنید. سپس موهای خود را طبق روال عادی بشویید.

  • چطور با روش‌های طبیعی از شر شوره‌‌ی سر خلاص شویم؟
  • ۱۴ ماسک موی ضد شوره که شما را از شوره‌ی سر نجات می‌دهند

عوارض جانبی کینوا

خواص کینوا را معرفی کردیم. حالا به سراغ عوارض جانبی آن می‌رویم. در نظر داشته باشید که زیاده‌روی در مصرف کینوا می‌تواند منجر به بروز عوارض جانبی شود. در ادامه عوارض جانبی کینوا را نام برده‌ایم.

۱. مشکلات گوارشی

کینوا غنی از فیبر است و به همین علت زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند منجر به گاز، نفخ و اسهال شود. این موضوع به‌طور ویژه برای افرادی صدق می‌کند که به خوردن فیبر زیاد عادت ندارند. قبل از مصرف کینوا حتما با پزشک مشورت کنید، چون این دانه‌ها ساپونین دارند و ممکن است منجر به آسیب به روده‌ها شوند.

۲. سنگ کلیه

کینوا حاوی اگزالیک اسید است که از طریق ادرار دفع می‌شود. این ترکیب به همراه کلسیم می‌تواند منجر به شکل‌گیری سنگ کلیه شود. اگر سابقه‌ی ابتلا به سنگ کلیه دارید، از مصرف کینوا خودداری کرده و در این زمینه با پزشک مشورت کنید.

  • سنگ کلیه؛ علل، علائم و رژیم غذایی مناسب برای پیشگیری

چند حقیقت جالب درباره‌ی کینوا

چند حقیقت جالب

در ادامه چند حقیقت جالب درباره‌ی کینوا را در اختیارتان قرار داده‌ایم.

  • بیش از ۱۰۰ نوع کینوا وجود دارد.
  • کینوا بر خلاف برنج قهوه‌ای که برای پخت به تقریبا ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد، طی ۱۵ دقیقه پخته می‌شود.
  • بیش از ۴ هزار سال است که انسان‌ها از کینوا استفاده می‌کنند.
  • حدود ۲۰ سال قبل محققان ناسا عنوان کردند که کینوا یک میان وعده‌ی عالی برای فضانوردها به شمار می‌رود، چون غنی از مواد مغذی است، منبع پروتئین کامل محسوب می‌شود و بدون گلوتن است.

نکاتی برای خرید و نگهداری کینوا

کینوای سفید رایج‌ترین نوع کینوا است. برای خرید و نگهداری دانه‌ی کینوا نکات زیر را در نظر داشته باشید.

نکاتی برای خرید دانه‌ی کینوا

برای خرید کینوا به نکات زیر توجه کنید.

  • هنگام خرید کینوا دانه‌های ریز و خشک را انتخاب کنید. دانه‌ها باید تازه به نظر بیایند.
  • برای اینکه مطمئن شوید کینوایی که می‌خرید تازه است، دقت کنید که خوب بسته‌بندی شده باشد‌.

نکاتی برای نگهداری از کینوا

نکات مهم برای نگهداری از کینوا به شرح زیر است.

  • کینوا را در یک مکان خشک و خنک نگه دارید. کینوا باید در ظرفی باشد که هوا در آن نفوذ نکند و درب آن به‌خوبی بسته شود.
  • می‌توانید کینوا را در فریزر نگه دارید. کینوا‌ی پخته شده را در یک ظرف غیرقابل نفوذ هوا نگهداری کنید.
  • تشخیص اینکه کینوا فاسد است یا نه دشوار است. کینوا عمر مفید زیادی دارد و به مرور زمان فاسد می‌شود و بو می‌گیرد.

چطور کینوا را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم؟

از آنجایی که کینوا بدون گلوتن است، می‌توانید آن را در رژیم غذایی بدون گلوتن جای دهید‌. کینوا به‌خوبی هضم می‌شود و به همین علت احتمال بروز عوارض جانبی بعد از خوردن آن کم است. می‌توانید از کینوا به‌عنوان جایگزین برنج قهوه‌ای و سفید استفاده کنید. در نظر داشته باشید که کینوا بیشتر از برنج قهوه‌ای آهن و منیزیم دارد.

البته میزان ویتامین‌های B در هر دو یکسان است. کینوا گزینه‌ی بهتری نسبت به برنج سفید به شمار می‌رود. علت این موضوع این است که یک فنجان کینوای پخته شده ۴۰ کالری کمتر از یک فنجان برنج سفید دارد. کربوهیدرات موجود در برنج سفید ۱۵ برابر بیشتر از کینوا است. علاوه بر این کینوا منبع عالی فیبر و پروتئین محسوب می‌شود.

طرز تهیه‌ چند خوردنی با کینوا

حالا که با خواص کینوا آشنا شدید، وقت آن است که طرز درست کردن چند خوردنی لذیذ، سالم و مقوی با آن را یاد بگیرید. در ادامه نحوه‌ی درست کردن ۲ خوردنی با این دانه‌های مغذی را آموزش داده‌ایم.

۱. سالاد کلم‌پیچ و کینوا

سالاد کینوا

می‌توانید با ترکیب کردن کلم‌پیچ و کینوا یک سالاد مقوی و خوشمزه درست کنید و آن را به‌عنوان میان وعده یا یک شام سبک نوش جان کنید. مراحل تهیه‌ی این سالاد لذیذ در ادامه آورده شده است.

مواد لازم

  • آب: دو فنجان
  • کینوا: یک فنجان
  • کلم‌پیچ خرد شده: یک و نیم فنجان
  • روغن زیتون: سه قاشق غذاخوری
  • آب لیموترش: دو قاشق غذاخوری
  • خردل: یک قاشق چای‌خوری
  • سیر له شده‌ی بزرگ: یک حبه
  • پودر فلفل سیاه: یک قاشق چای‌خوری
  • نمک دریا: نصف قاشق چای‌خوری
  • گردو: یک فنجان
  • پنیر فتا: سه چهارم فنجان

طرز تهیه

  1. یک قابله بردارید و آب را درون آن بریزید. قابلمه را روی حرارت قرار دهید تا آب بجوشد. زمانی که آب جوشید، کینوا را درون قابلمه بریزید. زیر حرارت را کم کنید و درب قابلمه را بگذارید.
  2. اجازه دهید کینوا تا زمانی که آب را جذب کند، روی حرارت بماند. سپس قابلمه را از روی حرارت بردارید و همان‌طور که دربش روی آن است، به مدت ۵ دقیقه آن را کنار بگذارید. حالا درب قابلمه را بردارید و اجازه دهید به‌طور کامل خنک شود.
  3. کلم‌پیچ خرد شده را در یک کاسه‌ی بزرگ بریزید. روغن زیتون، آب لیموترش تازه، خردل، سیر، نمک و فلفل را در یک کاسه‌ی کوچک بریزید و مواد را با یکدیگر ترکیب کنید. حالا مخلوط به دست آمده را روی کلم‌پیچ بریزید.
  4. کینوای پخته شده، گردو و پنیر فتا را به کلم‌پیچ اضافه کرده و مواد را خوب با یکدیگر ترکیب کنید. نوش جان.

۲. کینوا و لوبیا

به احتمال زیاد می‌دانید که لوبیا منبع عالی فیبر به شمار می‌رود و به همین علت مانع از افزایش وزن می‌شود. این خوردنی علاوه بر اینکه مزه‌ای عالی دارد، بسیار خوشمزه هم است. پیشنهاد می‌کنیم حتما آن را امتحان کنید.

مواد لازم

  • روغن سبزیجات: یک قاشق چای‌خوری
  • پیاز خرد شده: یک عدد
  • سیر له شده: یک و نیم قاشق چای‌خوری
  • کینوای نپخته: سه چهارم فنجان
  • زیره: یک قاشق چای‌خوری
  • آب سبزیجات: یک و نیم فنجان
  • فلفل کاین: یک چهارم قاشق چای‌خوری
  • آب لیموترش تازه: یک قاشق غذاخوری
  • ذرت یخ‌زده: یک فنجان
  • لوبیای پخته شده: ۲۵۰ گرم
  • گشنیز خرد شده‌ی تازه: نصف فنجان
  • نمک برای طعم‌دار کردن: به مقدار لازم

طرز تهیه

  1. کینوا را در یک صافی بریزید و آن را آبکشی ‌کنید.
  2. روغن سبزیجات را داخل یک ماهیتابه بریزید و آن را روی حرارت متوسط قرار دهید. اجازه دهید روغن داغ شود. سپس پیاز و سیر را به قابلمه اضافه کنید.
  3. بگذارید پیاز و سیر برای چند دقیقه روی حرارت بمانند. سپس کینوا و آب سبزیجات را اضافه کنید و زیره، فلفل کاین و نمک را داخل قابلمه بریزید.
  4. مواد را هم بزنید. اجازه دهید مواد به جوش بیایند. سپس درب قابلمه را بگذارید. زیر حرارت را کم کنید و بگذارید مواد به مدت ۲۰ دقیقه روی حرارت بمانند.
  5. آب لیموترش تازه و ذرت یخ‌زده را به مواد اضافه کنید و خوب هم بزنید. ۵ دقیقه صبر کنید تا مواد به جوش بیایند.
  6. حالا گشنیز خرد شده و لوبیا را به مواد اضافه کنید و هم بزنید‌. زیر حرارت را خاموش کنید.
  7. خوردنی لذیذ شما آماده است. می‌توانید آن را به‌صورت سرد یا گرم سرو کنید. نوش جان.

کلام پایانی

در مقاله‌ای که امروز در زاپیروس مگ برایتان آماده کردیم، درباره‌ی خواص کینوا و ارزش غذایی آن صحبت کردیم و چند حقیقت جالب درباره‌ی آن را در اختیارتان قرار دادیم. از جمله خواص کینوا می‌توانیم به کاهش وزن، پیشگیری از پوکی استخوان، محافظت از قلب، بهبود سلامت پوست و مبارزه با التهاب اشاره کنیم. در پایان مقاله طرز درست کردن ۲ خوردنی با کینوا را آموزش دادیم که علاوه بر خوشمزه بودن، بسیار مفید هم هستند. فقط حواستان باشد در خوردن کینوا زیاده‌روی نکنید، وگرنه دچار عوارض جانبی می‌شوید.