اپل هر ساله مدل‌های جدید آیفون را راهی بازار می‌کند و همواره افرادی می‌گویند که اپل همان گوشی‌های سال قبل را با اندکی تغییر به دست کاربران می‌رساند. اما امسال در مورد ارزان‌ترین مدل این خانواده یعنی آیفون ۱۴ حقیقت این است که خریدن آن برای بعضی افراد ممکن است بهترین تصمیم نباشد. در ادامه به این موضوع می‌پردازیم.

تغییر رویکرد اپل

آیفون 14

بعد از معرفی آیفون X، رویکرد اپل در قبال مدل‌های استاندارد و پرو مشخص بوده است. این یعنی اپل مدل‌های استاندارد را برای کاربران معمولی عرضه می‌کرد و مدل‌های پرو هم مختص کاربرانی بودند که به بهره‌گیری از ویژگی‌های جذاب‌تر علاقه‌ی زیادی داشتند. در این میان حتی اگر طراحی و ویژگی‌های مدل‌های استاندارد به طور قابل توجهی تغییر نمی‌کرد، حداقل این مدل‌ها جدیدترین تراشه را دریافت می‌کردند. اما مشکل اصلی آیفون ۱۴ همینجا آغاز می‌شود.

مشکل اصلی آیفون ۱۴

در بین مدل‌های استاندارد آیفون ۱۴، مدل پلاس جذابیت بیشتری دارد زیرا حداقل از نمایشگر بسیار بزرگ‌تری نسبت به مدل مینی بهره می‌برد. اما آیفون ۱۴ نسبت به نسل قبلی عملا هیچ جذابیت خاصی ندارد.

یکی از جذابیت‌های گوشی‌های آیفون این است که هر ساله با چیپست جدیدی راهی بازار می‌شوند که این چیپست نسبت به تراشه‌های اندرویدی قدرت بسیار بالاتری ارائه می‌دهد. حتی برای ارتقاهای خسته‌کننده‌ای مانند آیفون ۵s و ۶s هم این رویکرد عملی شده است. اما امسال با وجود اینکه مدل‌های پرو از چیپست جدید استفاده می‌کنند، آیفون ۱۴ دارای همان چیپست A15 است.

در جریان رونمایی از این آیفون‌ها، اپل اعلام کرد که A15 به حدی خوب است که آن‌ها نیازی به استفاده از تراشه‌ی جدید برای مدل‌های پرو را احساس نکرده‌اند. این شرکت حتی اعلام کرد که تراشه‌ی موردنظر نسبت به مدل استفاده شده برای نسل قبلی، از یک هسته‌ی پردازشی بیشتر برای پردازنده‌ی گرافیکی بهره می‌برد. اما به نظر می‌رسد دلیل اصلی این تصمیم به مشکل کمبود جهانی تراشه برمی‌گردد. ظاهرا اپل نتوانسته به تعداد کافی تراشه‌ی A16 را تولید کند و از طرف دیگر موجودی تراشه A15 در انبارهای این شرکت به حدی رسیده که این شرکت تصمیم گرفته از دست آن‌ها خلاص شود.

آیفون 14

به غیر از بحث استفاده از چیپست قدیمی، این گوشی دارای دقیقا همان طراحی نسل قبلی، همان نمایشگر ۶۰ هرتزی و همان ناچ است. حتی حافظه داخلی هم تغییری نکرده و مدل پایه کماکان مبتنی بر ظرفیت ۱۲۸ گیگابایت است. در این میان باید به اجباری کردن استفاده از eSIM در آمریکا هم اشاره کنیم. این یعنی برخی کاربران به ناچار باید اپراتور مخابراتی خود را عوض کنند و از طرف دیگر بخشی از کاربران برای سفر به دیگر کشورها دچار مشکل خواهند شد.

البته نمی‌توانیم مفید بودن قابلیت‌هایی مانند ارتباط ماهواره‌ای و تشخیص تصادف رانندگی را کتمان کنیم اما واقعیت این است که چنین قابلیت‌هایی اهمیت خیلی زیادی ندارند. اپل می‌گوید دوربین اصلی ۱۲ مگاپیکسلی نسبت به نسل قبلی اندکی بزرگ‌تر شده و حالا دوربین سلفی از قابلیت فوکوس خودکار بهره می‌برد. بنابراین در کل تقریبا با همان آیفون ۱۳ سروکار داریم.

در مورد آیفون ۱۴ پلاس چه می‌توان گفت؟

اپل به دلیل فروش پایین‌تر از انتظار مدل‌های مینی، تصمیم گرفته این گوشی‌ها را کنار بگذارد و در عوض آیفون ۱۴ پلاس جایگزین آیفون ۱۳ مینی شده است. به طور کلی کاربرانی که به آیفون‌های غول‌پیکر علاقه دارند ولی نمی‌خواهند برای مدل‌های پرو هزینه کنند، آیفون ۱۴ پلاس می‌تواند نیازهای آن‌ها را برطرف کند.

اما به غیر از اندازه‌ی نمایشگر و ظرفیت باتری، این گوشی هم عملا همان آیفون ۱۴ محسوب می‌شود و از تراشه‌ی قدیمی A15 استفاده می‌کند. بنابراین بسیاری از مشکلات و ضعف‌های آیفون ۱۴ را می‌توانیم برای این گوشی هم مطرح کنیم.

آیفون ۱۴ را بخریم یا نه؟

همین ارتقای ناچیز نسبت به آیفون ۱۳، به معنای این است که حالا آیفون ۱۳ گزینه‌ی جذاب‌تری برای خرید محسوب می‌شود. البته در ایران که به دلیل تحریم‌ها اپل حضور رسمی ندارد، کاربران ایرانی نمی‌توانند از تخفیف این گوشی بهره ببرند. بنابراین افرادی که از آیفون ۱۳ استفاده می‌کنند، آیفون ۱۴ گزینه‌ی خوبی برای ارتقا محسوب نمی‌شود.

اما اگر همچنان برای ارتقا به سری آیفون ۱۴ اصرار دارید، بهتر است از بین مدل‌های پرو دست به انتخاب بزنید که از نمایشگر متفاوت، چیپست جدید و دوربین‌های بسیار بهتر بهره می‌برند. با توجه به اینکه در بازار ایران کاربران نمی‌توانند از تخفیف ارائه شده برای آیفون ۱۳ استفاده کنند، این افراد می‌توانند مدل دست دوم این گوشی را با قیمت بسیار مناسب‌تری خریداری کنند.

در نهایت برای جمع‌بندی باید بگوییم که با توجه به موارد ذکر شده، بهتر است پول خود را برای خرید آیفون ۱۴ هزینه نکنید و اگر هم بودجه‌ی کافی برای خرید مدل‌های پرو سری آیفون ۱۴ در اختیار ندارید، بهتر است آیفون ۱۳ نو یا دست دوم را بخرید.