در تمام این تغییرات، شیائومی همچنان در بین ۵ شرکت بزرگ بازار جهانی باقی مانده است. شیائومی دیگر یک شرکت چینی که میخواهد شبیه اپل باشد نیست و این برند و برندهای زیرمجموعهی آن در بیشتر کشورهای جهان به نام شناختهای تبدیل شدهاند. در ادامه به مهمترین نکات مثبت و منفی مربوط به گوشیهای شیائومی میپردازیم.
مثبت: قیمتهای فوقالعاده
بدون شک مهمترین نقطهی قوت گوشیهای شیائومی، قیمت بسیار مناسب آنها است. در اوایل فعالیت این شرکت، کمتر شرکتی جسارت و توان پایین آوردن قیمت گوشیهای قدرتمند را داشت ولی شیائومی موفق شد گوشیهای جذابی را با نصف قیمت محصولات سامسونگ و اپل راهی بازار کند. این جسارت و قمار شیائومی در نهایت نتیجه داد و در عرض چند سال، این شرکت به یکی از بزرگترین سازندگان گوشیهای هوشمند تبدیل شد. این در حالی است که گوشیهای شیائومی هنوز در آمریکا به فروش نمیرسند.
البته موفقیت این شرکت فقط به لطف پایین آوردن قیمتها به دست نیامده است. همانطور که گفتیم، گوشیهای این شرکت از نظر سختافزاری از همان ابتدا جذاب بودند. در آن دوران، تقریبا تمام گوشیهای ارزانقیمت هیچ حرفی برای گفتن نداشتند ولی شیائومی نشان داد که ارزان بودن لزوما به معنای کیفیت پایین نیست. در حال حاضر، چندین برند این رویکرد را ادامه میدهند اما شیائومی نهتنها پیشگام این رویکرد به حساب میآید، بلکه همچنان مهمترین نام در این حوزه محسوب میشود.
منفی: عدم حضور در بازار آمریکا
با وجود اینکه گوشیهای شیائومی در بسیاری از کشورهای جهان حضور دارند، ولی این شرکت هنوز نتوانسته وارد بازار موبایل آمریکا شود. البته با توجه به اینکه شیائومی چندین محصول در حوزههای مختلف تولید میکند و تعداد زیادی برند زیرمجموعه هم در اختیار دارد، برخی از این محصولات در بازار آمریکا به فروش میرسند.
ورود به بازار موبایل آمریکا برای شرکتهای خارجی هیچوقت کار راحتی نبوده است. مهمترین مانع موجود، امضای قراردادهای همکاری با اپراتورهای مخابراتی است زیرا بسیاری از آمریکاییها از این طریق گوشیهای خود را خریداری میکنند. البته در این زمینه باید به رقابتهای موجود در پشت صحنه هم اشاره کنیم زیرا بسیاری از شرکتهای فعال در بازار آمریکا علاقهای به حضور شیائومی در این فضا ندارند.
اگرچه شیائومی مانند ZTE و سونی میتواند این اپراتورها را دور بزند و گوشیهای خود را از مسیرهای دیگر به دست کاربران آمریکایی برساند، اما در این زمینه هم چالشهای بیشتری وجود دارد. باید خاطرنشان کنیم برخی از گوشیهای شیائومی، ردمی و پوکو ممکن است با شبکههای مخابراتی آمریکا سازگار نباشند و دلیل دریافت مجوزهای مربوط به کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا از طرف شرکتهای مختلف به همین موضوع برمیگردد.
مثبت: نوآوریهای جسورانه
غولهایی مانند سامسونگ و اپل اگرچه بخش قابل توجهی از بازار موبایل را در اختیار دارند، اما از سوی دیگر قدرت ریسک آنها برای نوآوریهای جسورانه کاهش یافته است. تمام محصولات چنین شرکتهایی باید تا حد قابل توجهی موفق باشند وگرنه درآمد آنها ضربهی بزرگی میخورد. به همین خاطر این شرکتها عمدتا به تغییرات ظاهری و برخی تغییرات کوچک ساختاری بسنده میکنند تا بتوانند گوشیهای خود را جذابتر نشان بدهند. شرکتهایی مانند سامسونگ و اپل حتی در زمینهی سرعت شارژ هم محافظهکارانه عمل میکنند.
اما شیائومی با وجود اینکه فاصلهی چندانی از اپل و سامسونگ ندارد، اما ایدههای جذاب و نوآورانه را کنار نگذاشته است. به عنوان مثال، شیائومی اولین شرکتی بود که گوشی دارای نمایشگر کمحاشیه را راهی بازار کرد. همچنین میتوانیم به گوشی مفهومی دارای نمایشگر سرتاسری اشاره کنیم که به غیر از پنل جلویی، بخش قابل توجهی از پنل پشتی را هم پوشانده بود. از سوی دیگر سال گذشته گوشی پرچمدار می ۱۱ اولترا با نمایشگر ثانویه در ماژول دوربین معرفی شد. اگرچه برخی دیگر شرکتها مانند ZTE چنین ایدههایی را عملی کردهاند، اما سهم بازار آنها به شیائومی نمیرسد.
منفی: مشکلات نرمافزاری
در ابتدای فعالیت MIUI شیائومی تلاش میکرد که کپی سیستمعامل iOS را بسازد ولی طی چند سال اخیر موفق شده هویت جداگانهای برای این رابط کاربری فراهم کند. با وجود تمام بهبودهای صورت گرفته روی این رابط کاربری، همچنان بخش قابل توجهی از کاربران از باگها و مشکلات MIUI شکایت میکنند. با توجه به تعداد بسیار زیاد گوشیهای شیائومی و تفاوتهای گستردهی MIUI نسبت به اندروید خام، این شرکت در زمینهی سرعت ارائهی آپدیتهای جدید عملکرد خیلی خوبی ندارد. البته این شرکت تلاش میکند در این زمینه بهتر عمل کند اما در هر صورت آپدیت این همه گوشی متنوع، مطمئنا کار راحتی نیست. امیدواریم شیائومی هم مانند سامسونگ در آیندهی نزدیک برای بیشتر گوشیهای خود ۳ نسخهی جدید اندروید را ارائه کند.
- راهنمای MIUI؛ هر آنچه از رابط کاربری گوشیهای شیائومی باید بدانید
مثبت: تنوع بسیار زیاد گوشیها
بخشی از موفقیت شیائومی به تنوع بسیار زیاد گوشیهای این شرکت برمیگردد. فقط سال گذشته شیائومی و برندهای زیرمجموعهی آن یعنی ردمی و پوکو حدود ۵۰ گوشی راهی بازار کردند. البته برخی از این گوشیها فقط راهی کشورهای مشخصی شدهاند اما در مقایسه با دیگر شرکتها، شیائومی در این زمینه بسیار فعال است. به لطف همین تنوع بسیار زیاد، کاربران با هر نوع سلیقه و بودجهای که در اختیار دارند میتوانند گوشی موردنظر خود را از بین محصولات شیائومی پیدا کنند.
منفی: سختتر شدن انتخاب
تنوع بسیار زیاد میتواند نتیجهی معکوس داشته باشد. بسیاری از خریداران که در این زمینه هیچ تخصصی ندارند، وقتی تعداد زیادی گزینه به آنها ارائه شود نمیتوانند تصمیم بگیرند و در نهایت به سمت دیگر شرکتهایی میروند که تعداد کمتری گوشی عرضه کردهاند. همچنین بسیاری از گوشیهای شیائومی فقط تفاوتهای جزئی با یکدیگر دارند و به همین خاطر برخی کاربران بعد از خرید یک گوشی شیائومی وقتی میبینند که فقط مدتی بعد مدل بهتر با همان قیمت عرضه شده، از انتخاب خود پشیمان میشوند. در هر صورت تا حالا این استراتژی برای شیائومی موفقیتآمیز بوده ولی حالا تعدادی از دیگر شرکتها هم چنین روندی را در پیش گرفتهاند و همین موضوع میتواند مشکلساز شود.
- راهنمای خرید گوشیهای شیائومی؛ تفاوت مدلها و سریهای مختلف چیست؟
مثبت: اکوسیستم جذاب
اگرچه شیائومی فعالیت خود را با توسعهی MIUI و سپس ساخت گوشیهای هوشمند آغاز کرده، اما از آن زمان وارد چندین حوزهی دیگر هم شده است و به عنوان مثال میتوانیم به ساخت محصولاتی مانند ساعتها و تلویزیونهای هوشمند تا حتی جاروبرقیهای هوشمند اشاره کنیم. شیائومی حتی محصولاتی مانند پیچ گوشیتی و چمدان هم راهی بازار میکند. در این میان، شیائومی به لطف عرضهی این گجتهای هوشمند یک اکوسیستم جذاب را شکل داده که هماهنگی زیاد با گوشیهای این شرکت دارند. اگرچه میزان این هماهنگی به اندازهی اکوسیستم اپل نیست، اما روی هم رفته اتصال یک گوشی شیائومی به ساعت هوشمند این شرکت راحتتر از اتصال ساعت موردنظر به مثلا گوشی سامسونگ است.
منفی: ترس، عدم قطعیت و تردید
در زمینهی محصولات شیائومی داستان، تئوریها و گزارشهای مختلفی منتشر شده که طبق آنها غوطهور شدن در چنین اکوسیستمی ممکن است عواقب بدی داشته باشد. شیائومی یک شرکت چینی است و به همین خاطر همواره اتهامات مربوط به همکاری گسترده با دولت این کشور در مورد آن مطرح میشود. برخی کشورها مانند آمریکا اعتقاد دارند که شیائومی تهدیدی علیه امنیت ملی آنها محسوب میشود. از طرف دیگر با وجود اینکه بیشتر گجتهای دنیا در کارخانههای چینی تولید میشوند، بخشی از کاربران همچنان بر این باور هستند که گجتهای چینی کیفیت خوبی ندارند.
مثبت: مدل کسبوکار جذاب
شیائومی علاوه بر اینکه شرکت جوانی محسوب میشود، مدیران آن هم تفکرات قدیمی را کنار گذاشتهاند. این شرکت زمانی وارد بازار موبایل شد که در این حوزه، چندین غول با سابقه حضور داشتند. از آنجایی که شیائومی در آن زمان منابع و پول لازم برای استفاده از شیوههای کسبوکارهای مرسوم را نداشت، تصمیم گرفت این ضعف را به نقطه قوت خود تبدیل کند تا بتواند توجه کاربران موردنظر خود را جلب کند.
شیائومی در ابتدا تمام اقدامات مربوط به فروش تا پشتیبانی را به صورت آنلاین انجام میداد. اگرچه چنین رویکردی مورد پسند برخی کاربران قرار نگرفت، اما از سوی دیگر نسل جوان که مشکلی با پرداخت آنلاین نداشتند، از این ایده استقبال کردند. به لطف همین رویکرد، شیائومی موفق شد تا حد زیادی در هزینهها صرفهجویی کند و همچنین توانست در زمینهی پشتیبانی با سرعت عمل بیشتری واکنش نشان دهد.
منفی: مشکلات مربوط به ارتباط با مشتریان
در کشورهای مختلف، کاربران زیادی از کیفیت پایین بخش پشتیبانی شاکی هستند. این در حالی است که برای بسیاری از کاربران، کیفیت بالای پشتیبانی اهمیت زیادی دارد. با این حال، باید خاطرنشان کنیم که کیفیت بخش پشتیبانی از مشتریان تا حد زیادی به مدیران و کارکنان در کشورها و مناطق مختلف بستگی دارد. به همین خاطر تفاوت کیفیت آن در این مناطق موضوع عجیبی محسوب نمیشود.
سخن آخر
طی چند سال گذشته، کیفیت نرمافزار و سختافزار گوشیهای شیائومی به طور قابل توجهی بهتر شده است. روزی روزگاری شیائومی یکی از بیشمار برند چینی معمولی محسوب میشد اما حالا به جایی رسیده که شرکتهای بزرگی مانند سامسونگ و اپل نمیتوانند آن را نادیده بگیرند. گفتنی است ردمی و پوکو که برندهای زیرمجموعهی این شرکت محسوب میشوند در بسیاری از بازارها با استقبال گستردهای روبرو میشوند.
بسیاری از گوشیهای شیائومی با توجه به قیمتی که دارند، نسبت به رقبا امکانات بسیار بیشتری را ارائه میدهند. از سوی دیگر، اخیرا شیائومی توجه بیشتری به گوشیهای پرچمدار نشان میدهد تا بتواند بخشی از این بازار مهم را هم از آن خود کند. بر اساس آخرین گزارشهای منتشر شده، شیائومی بعد از سامسونگ و اپل در رتبهی سوم بازار موبایل قرار دارد و با توجه به سرعت رشد این شرکت، احتمالا در آینده نزدیک میتواند هر دو شرکت را کنار بزند.
دیدگاه خود را بنویسید